Onderzoek naar mini-crash Wall Street

De Amerikaanse beursautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de plotselinge val van de koersen op Wall Street donderdagavond.

De bekende Dow Jones-index viel in enkele minuten hard naar beneden naar een verlies van bijna 1000 punten, de sterkste daling ooit in de tussentijdse handel. Uiteindelijk krabbelden de koersen weer op, maar beleggers bleven vol ongeloof achter.

Ongewone handelsactiviteit
Beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) sprak in een verklaring van 'ongewone handelsactiviteit'. Amerikaanse media noemde de mini-crash massaal breaking news.

Een aantal grote relatief stabiele aandelen, zoals dat van Procter & Gamble en 3M daalde meer dan 35 procent, om vervolgens met kleine verliezen de handelsdag uit te gaan. Sommige kleinere aandelen waren opeens nauwelijks meer iets waard.

High-frequency trading
De Amerikaanse krant The New York Times vermoedt dat een flink deel van de val te wijten is aan zogenoemde 'high-frequency trading'. Deze manier van handelen wordt volautomatisch door computers gedaan. Tegenwoordig maakt deze handel 50 tot 75 procent van het totale volume uit.

Een aantal grote financials die handelen op de beurs hebben bepaalde computeralgoritmen klaarstaan die door een daling van de koersen getriggerd kunnen worden, wat kan resulteren in een verdere daling. De aanzet van de daling komt echter nog steeds vermoedelijk door een foute invoer van een beurshandelaar.


Dow Jones donderdag intraday: -1000 punten, +650 punten