Kim Jong Il verlaat China

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is na een vijfdaags bezoek aan China naar Noord-Korea teruggekeerd. Zijn gepantserde trein passeerde vrijdag de grens. Kim heeft met de Chinese leiders onder andere gesproken over het belang van terugkeer naar het zeslandenoverleg. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Kim zei tegen de Chinese president Hu Jintao dat Noord-Korea bereid is weer aan het overleg over nucleaire ontwapening deel te nemen. In ruil voor de ontmanteling van zijn nucleaire programma's zijn Noord-Korea voedselhulp en brandstof in het vooruitzicht gesteld. In het verleden heeft Kim ook al gezegd dat hij weer wilde aanschuiven bij het zeslandenoverleg, maar meestal verbond hij daar voorwaarden aan, zoals een directe dialoog met de Verenigde Staten. Of Kim dit keer eveneens voorwaarden heeft gesteld is niet bekend.

Xinhua noemde geen concrete datum voor de hervatting van het zeslandenoverleg.

Noord-Korea stapte in december 2008 uit dit overleg met Zuid-Korea, China, Rusland, Japan en de VS. Vervolgens voerde het een kernproef uit, waarna de Verenigde Naties het land sancties oplegden.

Hervatting van het overleg gaat waarschijnlijk hand in hand met Chinese hulp aan het straatarme land, dat lijdt onder jarenlange sancties en een recente mislukte herwaardering van de nationale munt. Kim is meer en meer afhankelijk geworden van de hulp en diplomatieke steun van de Chinezen, terwijl Beijing vastbesloten lijkt alles te doen wat nodig is om te voorkomen dat het regime in Noord-Korea in elkaar stort, wat mogelijk een politieke chaos in het land teweeg zou kunnen brengen en ernstige onrust aan de grens met China zou kunnen veroorzaken.

Het bezoek van Kim was het vijfde bezoek aan China, sinds hij zijn vader als leider opvolgde in 1994. Zijn voorlaatste bezoek vond plaats in 2006.