Longartsen luiden noodklok over rookverbod

Longartsen luiden de noodklok over het rookverbod in de horeca. De artsen beschuldigen minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ervan te berusten in de grootscheepse overtreding van het rookverbod. Zij vrezen dat binnen afzienbare tijd vrijwel overal in de horeca weer wordt gerookt.

De longartsen vinden dat de belangen van niet-rokers hierdoor met voeten worden getreden. Daarbij wordt de horeca volgens hen weer een 'kweekvijver voor sociale besmetting van jongeren met roken'. "U treedt dus ook de belangen van onze kinderen met voeten", schrijven de artsen donderdag in een brief aan Klink.

Klink heeft volgens de artsen een knieval gemaakt voor de rokerslobby van de tabaksindustrie. Zij noemen zijn 'beslissing' ontdaan van gevoel voor realiteit. Door de beslissing wordt in de ogen van de artsen de klok voor rookpreventie vele jaren teruggezet.

Ook zal een geheel nieuwe generatie rokers ontstaan van 11- tot 18-jarigen. "Van deze generatie zullen te zijner tijd jaarlijks twintigduizend personen tien jaar te vroeg en meestal ernstig ziek overlijden."

De artsen, onder wie voorzitter van de commissie Tabaksverslaving van de Nederlandse Vereniging van Longartsen Wanda de Kanter, nodigen Klink in de brief uit voor een gesprek. Na dat gesprek willen zij met de minister zieke rokers in hun ziekenhuis bezoeken. Op deze wijze willen zij de aandacht van de minister vestigen op de gevolgen van zijn 'beslissing'.