OM in beroep tegen vrijspraak Holocaust-cartoon

Justitie heeft hoger beroep aangetekend tegen de vrijspraak van de Arabisch-Europese Liga voor het plaatsen van een cartoon op internet. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht dinsdag bekendgemaakt. In de cartoon wordt gesuggereerd dat de Holocaust is verzonnen door de joden. Ook de voorzitter van de AEL, die de tekening maakte, werd vrijgesproken.

De cartoon is volgens de rechtbank wel beledigend voor joden, maar omdat de tekening is bedoeld als bijdrage aan het cartoondebat is hij niet strafbaar. De AEL zei van begin af aan de cartoon te plaatsen om aan te tonen dat niet alleen moslims boos kunnen worden over een cartoon. Dat gebeurde nadat ophef was ontstaan over Deense cartoons over de profeet Mohammed.

Maar volgens justitie had de rechtbank ook na moeten gaan of de tekening 'onnodig grievend' is. De rechtbank heeft zich daar niet over uitgesproken. Ook zou op internet niet altijd duidelijk zijn met welke bedoeling de cartoon is geplaatst, zodat het verhaal over de bijdrage aan het cartoondebat niet altijd opgaat.

Verder vindt justitie dat de AEL een oneerlijke vergelijking maakt. Omdat de Deense cartoons over Mohammed gaan, zouden ze niet beledigend zijn voor een groep mensen. De Holocaust-cartoon gaat over joden en is dus wel beledigend voor een groep mensen.