'Strenge kapitaaleisen ten koste van groei'

Strengere eisen aan kapitaal en liquiditeit om banken weerbaarder te maken tegen toekomstige crises, zullen wereldwijd tot 1 procentpunt economische groei kosten, zegt centrale bankier Nout Wellink dinsdag in een interview met dagblad The Financial Times.

Schattingen uit de financiële sector dat het zou gaan om 5 procentpunt, zijn 'krankzinnig' en houden geen rekening met de langetermijneffecten van een stabieler banksysteem, aldus Wellink in de krant.

Volgens berekeningen van De Nederlandsche Bank zullen de voorstellen in totaal 0,5 tot 1 procentpunt afknabbelen van de economische groei, verdeeld over een aantal jaren. "Als dat de prijs zou zijn om een echt veerkrachtig banksysteem te krijgen, is die prijs niet te hoog", aldus Wellink tegen het dagblad.

Wellink doet de uitspraken als voorzitter van de internationale Basel-commissie die zich bezighoudt met regulering van het bankwezen. Deze commissie van financiële toezichthouders is nog steeds bezig de impact te berekenen van de voorgestelde nieuwe regels, bekend als Basel-III, voorafgaand aan een stemming in november.