'Executie Anton Mussert staat op film'

De executie van NSB-leider Anton Mussert is destijds op film vastgelegd. Dat zei programmamaker Han Peekel dinsdagochtend in Goedemorgen Nederland.

Hij was daar om over zijn nieuwe tweeluik over Mussert te praten. De beelden van de executie staan niet op de dvd. Ze worden bewaard door het ministerie van Justitie. Volgens Peekel is druk overlegd of hij de beelden mocht zien, maar dat ging op het allerlaatste moment niet door.

De executie zou op 7 mei 1946 op de Waalsdorpervlakte zijn gefilmd om te voorkomen dat geruchten zouden opduiken dat Mussert nog leefde. Na de dood van Adolf Hitler werd namelijk ook beweerd dat hij nog zou leven.

Voor het tweeluik heeft Peekel nooit eerder vertoond materiaal gebruikt. Hij vond het materiaal ongeveer acht jaar geleden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid onder de noemer 'oorlogsbuit'. Het bleek te gaan om de audiovisuele erfenis van de NSB.

Woensdag is het 65 jaar geleden dat de Duitsers in Nederland capituleerden. Dinsdagavond wordt de dodenherdenking gehouden.