Ontknoping in Breda en Nijmegen

De strijd om het voetbalkampioenschap van Nederland tussen FC Twente en Ajax wordt zondag beslist in Breda en Nijmegen. FC Twente gaat op bezoek bij NAC, Ajax gaat naar NEC. De Enschedse club heeft een punt voorsprong op de rivaal uit Amsterdam. Ajax daarentegen heeft een beter doelsaldo. Een zege is voor FC Twente daarom in alle gevallen toereikend. De club, opgericht in 1965, werd niet eerder kampioen. Wel won het twee keer de nationale beker. In de jaren zeventig behoorde FC Twente zelfs tot de Europese top en speelde het een keer in de finale van het toernooi om de UEFA Cup.

FC Twente speelde 33 keer in Breda tegen NAC. Acht keer werd gewonnen. De thuisclub was vijftien maal de betere. De laatste ontmoeting eindigde in een zege voor het elftal van trainer Steve McClaren. Vorig seizoen werd het 0-1 in Breda, dankzij een toevalstreffer van de inmiddels vertrokken Edson Braafheid.

Nog een flink aantal spelers van dat in 2008 gespeelde duel is nu ook nog van de partij. Dat zijn Sander Boschker, Ronnie Stam, Wout Brama, Cheick Tiote en Blaise N'Kufo. Douglas was er destijds ook al, maar de Braziliaan ontbreekt nu tegen NAC wegens een schorsing. Stam is oud-speler van NAC. Hij voetbalde 121 keer in de eredivisie voor de club uit Breda.

McClaren verwacht een moeilijke wedstrijd. "Normaal gesproken is NAC-uit een wedstrijd waarin een gelijkspel een mooi resultaat is. Nu hebben we daar zeer waarschijnlijk niet genoeg aan. Het wordt lastig. PSV verloor dit seizoen in Breda, Ajax speelde er gelijk. Dat zegt wel iets over de kracht van onze tegenstander."

FC Twente begint aan de wedstrijd met 83 punten. "Vooraf had ik gedacht dat 81 punten genoeg zou zijn voor de titel", bekende McClaren. In de voorgaande veertien jaar zou een totaal van 83, negen keer genoeg zijn geweest om kampioen te worden. In de laatste drie seizoenen was dat steeds het geval.

De cijfers die Ajax vooraf kan overleggen in Nijmegen zijn fraaier dan die van Twente bij NAC. Van de 33 ontmoetingen wonnen de Amsterdammers er twintig. Tien keer speelden beide elftallen in Nijmegen gelijk.