SomaliŽrs ontkennen piraterij

Negen Somalische mannen, die ervan worden beschuldigd twee Amerikaanse marineschepen voor de kust van Afrika te hebben aangevallen, hebben vrijdag gezegd dat ze niet schuldig zijn aan piraterij. De rechter beval dat de negen in afwachting van hun proces zullen worden vastgehouden. De processen staan in juli gepland.

Woensdag zei een andere Somalische man eveneens dat hij niet schuldig was aan piraterij. Een elfde Somaliër zal volgende week officieel worden aangeklaagd.

Oorspronkelijk zou het proces van de negen mannen volgende week van start gaan, maar advocaten van de Somaliërs zeiden dat ze te weinig tijd hadden om de mannen het Amerikaanse rechtssysteem uit te leggen. Grootste probleem hierbij is dat de mannen geen Engels spreken.

Als de mannen schuldig worden bevonden, kunnen ze een levenslange celstraf krijgen.

Vijf van de in totaal elf mannen werden op 31 maart opgepakt, nadat het Amerikaanse marineschip USS Nicholas had geschoten op een boot van de piraten. De andere zes werden gearresteerd nadat ze op 10 april begonnen te schieten op een ander marineschip, de USS Ashland. De twee Amerikaanse marineschepen zijn onderdeel van een internationale zeemacht die schepen in de regio rond Somalië moet beschermen tegen piraterij.