Geen poortjes in Middelburg op Koninginnedag

In Middelburg en Wemeldinge hoeven bezoekers tijdens Koninginnedag niet door veiligheidspoortjes. Dat hebben overheden, politie en justitie in Zeeland besloten, bevestigt een politiewoordvoerder maandag. Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT had eerder geadviseerd tijdens Koninginnedag in de centra van Middelburg en Wemeldinge poortjes te plaatsen.

De Zeeuwse autoriteiten vinden het echter te ver gaan bezoekers via de poortjes te controleren. Burgemeester van Middelburg Koos Schouwenaar zegt in de Provinciale Zeeuwse Courant dat zo'n vergaande maatregel niet past bij het feestelijk karakter van de dag. "Je verpest met een dergelijke maatregel de stemming." Ook kost het veel tijd en inzet om bijvoorbeeld alle gevonden zakmesjes en vijlen in te nemen, noteren en later weer terug te geven, zegt hij.

Tijdens Koninginnedag in Apeldoorn probeerde Karst T. vorig jaar met zijn auto een aanslag te plegen op de koninklijke familie. T. reed daarbij met zijn auto op het publiek in, waarbij hij zichzelf en zeven omstanders van het leven beroofde.

Vanwege de aanslag gelden in Middelburg en Wemeldinge, de plaatsen die koningin Beatrix en haar familie vrijdag aandoen, wel extra maatregelen. Zo wordt iedereen die in de buurt van de koninklijke familie komt van tevoren gescreend en worden delen van Middelburg en Wemeldinge autovrij gemaakt.