Politietop ziet missie in Afghanistan wel zitten

De Nederlandse politietop stuurt graag vijftig extra politietrainers naar Afghanistan. In de Volkskrant zegt de Raad van Korpschefs het een goede zaak te vinden als agenten op uitzending gaan.

Terwijl agenten collega's het vak leren doen zij contacten op in een land waar de meeste heroïne vandaan komt, legt een woordvoerder in de krant uit. In Afghanistan trainen al achttien Nederlandse agenten Afghaanse agenten als onderdeel van de Europese politiemissie EUPOL.

Voor EUPOL is het volgens de Volkskrant wel lastig dat ze in Uruzgan de poort niet uit mogen. Daardoor kunnen ze hun leerlingen niet in de praktijk begeleiden. Directeur van The Hague Centre for Strategic Studies en bedenker van het plan om extra agenten te sturen Rob de Wijk zegt in de krant dat de agenten ook naar buiten moeten kunnen. Daarvoor is volgens hem bescherming van tweehonderd tot 250 militairen nodig.

D66 en GroenLinks krijgen waarschijnlijk een Kamermeerderheid achter hun voorstel om extra politietrainers naar Afghanistan te sturen. Voordat die kunnen worden gestuurd, is volgens de politietop wel een halfjaar opleiding nodig.