Advocaat VS spant zaak aan tegen paus

Een Amerikaanse advocaat heeft in verband met het misbruikschandaal in de katholieke kerk in de Verenigde Staten een rechtszaak tegen paus Benedictus XVI aangespannen. De vroegere kardinaal Joseph Ratzinger heeft nagelaten de priester Lawrence Murphy uit Wisconsin uit het ambt te ontzetten, ofschoon hij wist dat de geestelijke van misbruik werd beschuldigd, aldus de klacht die advocaat Jeff Anderson bij de rechtbank in Milwaukee heeft gedeponeerd.

De niet bij naam genoemde klager uit Illinois is een voormalige pupil van een dovenschool in Wisconsin en een vermoedelijk slachtoffer van Murphy, zegt Anderson. De man heeft in 1995 twee brieven aan het Vaticaan geschreven, maar nooit antwoord gekregen. Ratzinger was toentertijd hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, die ook voor disciplinaire maatregelen tegen priesters verantwoordelijk is. De in 1998 overleden Murphy zou zich tussen 1950 en 1975 aan minstens tweehonderd dove kinderen hebben vergrepen.

Het Vaticaan bestempelde de klacht donderdagavond als een publiciteitsstunt. De advocaat van het Vaticaan in de VS, Jeffrey Lana, zei dat het Vaticaan pas tientallen jaren later over de door Murphy begane daden werd ingelicht en daarom daar niet voor verantwoordelijk kan worden gesteld. Tegelijkertijd betuigde Lena medeleven met de slachtoffers van de geestelijke.