Crimineel vermogen eerder afgenomen

Criminelen moeten voortaan zelf aantonen dat ze hun kapitaal op eerlijke wijze hebben verdiend. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA), dat het mogelijk maakt om makkelijker beslag te leggen op crimineel vermogen.

De bewijslast komt bij de crimineel te liggen. Deze moet aannemelijk maken dat zijn inkomsten en bezittingen op een legale manier zijn verdiend. Ook krijgt justitie de mogelijkheid om in een vroeg stadium beslag te leggen op de bezittingen van de crimineel, zodat deze zijn vermogen niet op slinkse wijze ergens anders onder kan brengen.

Bovendien kan het Openbaar Ministerie ook achteraf financieel onderzoek doen als een crimineel probeert te ontkomen aan de hem opgelegde betalingsverplichtingen. Vaak zijn er aanwijzingen dat veroordeelden nog steeds over hun geld kunnen beschikken. Ze houden er bijvoorbeeld een luxe levensstijl op na en rijden rond in dure auto's.

De bewindsman wil met de wet voorkomen dat criminelen met hun geld opnieuw misdrijven plegen of kapitaal investeren in de legale economie.