Maandagavond eerste vluchten Schiphol

Europese verkeersministers hebben maandag besloten het luchtverkeer gedeeltelijk vrij te geven. Dat heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer), die namens Nederland deelnam aan de internationale videoconferentie, maandag op een persconferentie op Schiphol-Oost gezegd. De eerste vluchten gaan naar Shanghai, New York en Dubai.

Wegens een vulkaanuitbarsting op IJsland, medio vorige week, werd het vliegverkeer in Noord-Europa lamgelegd. De eruptie had namelijk een aswolk tot gevolg die gevaarlijk is voor vliegtuigmotoren. De politici oordelen dat het luchtruim inmiddels weer veilig genoeg is om vliegen toe te staan.

Europa wordt opgedeeld in drie zones. Een zone waar een vliegverbod geldt, een zone waar weinig as is en een zone waar geen as is. Eurlings noemde Nederland voorloper om de grenzen op te rekken. De testvluchten van de KLM afgelopen dagen noemde Eurlings vernieuwend. Hij zei dat Europa weinig ervaring had op het gebied van vulkaanuitbarstingen, anders dan bijvoorbeeld Noord-Amerika (Alaska) en Mexico.