Fraude Goldman Sachs schokt markten

De beruchte Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is door de beurstoezichthouder SEC aangeklaagd voor fraude met hypotheken. Het aandeel Goldman krijgt rake klappen op Wall Street, en staat momenteel op een min van 12 procent.

Volgens de SEC-aanklacht heeft Goldman een beleggingsfonds voor hypotheken opgezet dat bedoeld was om te mislukken. Pensioenfondsen staken bijna 11 miljard dollar in het fonds, opgezet in februari 2007, en hebben vervolgens miljarden verloren toen de Amerikaanse huizenmarkt instortte.

Abacus 2007-AC1
De zaak draait om het investeringsfonds Abacus 2007-AC1, één van de 25 fondsen waarmee Goldman inzette op een neergang op de huizenmarkt. De fondsen zorgden ervoor dat Goldman tijdens de kredietcrisis geen zware verliezen leed. Juist als het fonds naar beneden ging, verdiende de zakenbank middels andere financiële instrumenten geld ten koste van haar klanten.

Aanleiding van de aanklacht was John A. Paulson, iemand die betrokken was bij het opzetten van het fonds. Hij verdiende naar schatting 3,7 miljard dollar met het inzetten op het uiteenspatten van de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt.

Belangenconflict
"Het product was nieuw en complex, maar de misleiding en het belangenconflict waren oud en simpel", aldus Robert Khuzami van toezichthouder SEC tegen The New York Times.

"Goldman heeft valselijk een klant die zwaar inzette op een neergang op de huizenmarkt invloed gegeven op de samenstelling van het portfolio, terwijl het vertelde dat de effecten waren geselecteerd door een onafhankelijke, objectieve derde partij."

Behalve Goldman zelf is ook vicepresident Fabrice Tourre van de bank gedagvaard, hij heeft geholpen het investeringsvehikel op te zetten en te verkopen aan beleggers.


Goldman Sachs verdiende geld als pensioenfondsen verliezen leden