PVV'er blijkt religieus extremist

Nadat er dinsdag al berichten in de media verschenen over dat de nummer vijf op de kieslijst van de PVV Gidi Markuszower, de wapenwet heeft overtreden, wordt er vandaag wederom melding gemaakt over dit heerschap. Hij blijkt namelijk behoorlijk extremistische ideeën te hebben over wat er moet gebeuren met joden die het Goldstone-rapport verdedigen.

Uitsluiting
Wat Markuszower wil is de complete uitsluiting van de Goldstone-verdedigers uit de joodse gemeenschap. Hij noemt hen 'verachtelijke joodjes'. Zo zouden ze geweerd moeten worden van synagoges, niet meer begraven mogen worden op joodse begraafplaatsen en niet meer gegroet mogen worden door andere joden.

De PVV'er is lid van de Kerkenraad van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam. Eind maart heeft hij een motie ingediend om de uitsluiting van de 'joodjes' te bewerkstelligen.

Cherem
De motie roept op om 'de joodse gedachte en opdracht om verklikkers uit ons midden te bannen' te omarmen. Daarom zou de NIHS 'de Zuid-Afrikaanse laffe en gevaarlijke jood Goldstone en een ieder die hem publiekelijk verdedigt in de levenslange cherem' moeten doen.

Een cherem is de joodse versie van het katholieke excommunicatie: het verbannen van iemand uit de religieuze genootschap waartoe de persoon behoort. In joodse kringen is deze straf tot in de late middeleeuwen gebezigd. De laatste keer dat in Nederland een cherem werd uitgesproken, was in 1656. Toen werd Spinoza uit de joodse gemeenschap geweerd vanwege zijn 'afschuwelijke ketterijen'. In Europa worden enkel nog cherems uitgesproken in ultra-orthodox joodse kringen.

Markuszower vindt het radicale middel gerechtvaardigd omdat het Goldstone-rapport (pdf) de staat Israël beschuldigd van oorlogsmisdaden. De Pers is in het bezit van een e-mail waarin Markuszower de motie aankondigt. In de mail waarschuwt hij voor 'joodse verraders in ons midden'.

Poolse roots
De PVV-kandidaat heeft zijn roots in Polen liggen. Waarschijnlijk komen hier dan ook zijn radicale ideeën vandaan. "In het oude Polen wisten we wel raad met dit soort verachtelijke joodjes. Die werden gewoon de shul (synagoge) uitgeplukt en uit het shtetl (dorp) geschopt; in het beste geval. In het ergste geval werden deze in de koude bossen van Oost-Europa achtergelaten en nooit meer teruggevonden", zegt hij.

Dat het gebruik niet meer bestaat in West-Europa vindt Markuszower 'natuurlijk wel ergens jammer. Maar ja, wat niet mag moet je niet doen', zegt hij.

Legaal en effectief
Hoewel de cherem niet langer gebruikt wordt, is het middel volgens de PVV'er wel 'legaal en effectief'. Hij licht dat toe met de woorden: "Mensen die in de cherem gedaan worden, zijn niet meer welkom in onze sjoels, mogen niet op onze begraafplaatsen begraven worden, mogen niet gegroet worden etc".

De motie kan op zijn vroegst pas volgende maand in stemming worden gebracht. Dan heeft de NIHS haar volgende bijeenkomst.

Opzienbarend
Op zijn zachtst gezegd zijn de meningen van Markuszower opzienbarend. Sommigen zullen zelfs zeggen dat het een hypocriete stellingname is. De PVV is namelijk altijd faliekant tegenstander geweest van een dubbele rechtspraak. In ieder geval wat de Islam betreft.

Toch zijn er wel meer uitspraken geweest van de PVV die een onvoorwaardelijk pro-Israël partij laten zien. Raymond de Roon heeft bijvoorbeeld gezegd dat 'we dat Goldstone-rapport gewoon in de prullenbak moeten mieteren'.

Ondanks herhaalde pogingen van De Pers, was Markuszower niet bereikbaar voor commentaar. Enige reactie van de PVV is momenteel ook nog niet beschikbaar.