Groothandelbaas rijdt in op vakbondsmedewerkers

De eigenaar van horecagroothandel Hanos is dinsdagochtend in Groningen op twee medewerkers van FNV Bondgenoten ingereden. Dat stelt de vakbond, die aangifte tegen eigenaar Hans Kranenburg doet voor poging tot doodslag. De twee konden volgens FNV Bondgenoten nog net op tijd wegspringen.

Het duo stond bij een vestiging van Hanos in Groningen om daar medewerkers te vragen een enquête in te vullen. Volgens FNV-bestuurder Lex Makkinje komen er regelmatig berichten binnen over intimidatie van Hanos-werknemers.

Omdat de bond 'met hand en tand' wordt geweerd, is het volgens hem lastig die meldingen na te trekken en daarom werd het op deze manier geprobeerd. Eigenaar Hans Kranenburg zou het daar niet mee eens zijn geweest en probeerde de twee weg te sturen.

Ze zouden nog hebben geprobeerd te overleggen over waar ze dan wel konden staan, maar daar wilde Kranenburg volgens FNV Bondgenoten niet aan. Hij zou in zijn auto zijn gestapt en vervolgens op de twee zijn ingereden. Toen mede-eigenaar Wim Everards arriveerde, zou hij de twee richting de poort hebben geduwd, maar geen excuses hebben aangeboden.

Het bedrijf liet woensdag weten eerst uit te willen zoeken wat er is gebeurd voordat het met een reactie komt. Hanos is niet aangesloten bij de sector-cao. Bij het bedrijf werken twaalfhonderd mensen, van wie honderd in Groningen.