SNS: dit jaar geen aflossing staatssteun

SNS Reaal verwacht niet dit jaar meer staatssteun af te lossen. Dit zei Rob Zwartendijk, de voorzitter van de raad van commissarissen van het financiële concern, woensdag op de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders.

Vorig jaar heeft SNS 185 miljoen euro van de 750 miljoen euro aan ontvangen steun terugbetaald. Daarmee staat nog 565 miljoen euro open. Een aandeelhouder vroeg wanneer het concern het nog openstaande bedrag zal aflossen. "Dit jaar niet. Volgend jaar is er een mogelijkheid", antwoordde Zwartendijk hierop.

De bestuurders wezen op de stevige terugbetalingspremie van 50 procent die het concern bij een eventuele aflossing moet betalen. SNS wil aanpassing van deze voorwaarde en voert hierover gesprekken. Een probleem hierbij is dat branchegenoot ING vorig jaar aanpassing van zijn terugbetalingsvoorwaarden kreeg, maar dat dit daarna door de Europese Commissie werd aangemerkt als extra staatssteun. De staat en ING hebben tegen die beslissing beroep aangetekend, maar uitsluitsel hierover zal nog lange tijd op zich laten wachten.