Vier lijsttrekkers extra beveiligd

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat een extra oogje in zeil houden bij de publieke optredens van lijsttrekkers Job Cohen (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD). Dit gebeurt in de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Volgens een NCTb-woordvoerder is er geen sprake van extra dreiging, maar gaat het om een gebruikelijke maatregel in verkiezingstijd.

Op dit moment worden alleen premier Jan Peter Balkenende (CDA) en Geert Wilders (PVV) extra beveiligd. Volgens de zegsman was de maatregel om een aantal politici bij publieke optredens extra te beveiligen ook van kracht tijdens de verkiezingen in 2006. Ook sluit hij niet uit dat op een later tijdstip, ook bij andere politici 'een extra oogje in het zeil' wordt gehouden. De huidige maatregel kan volgens de woordvoerder voor alle politici gelden.

De NCTb heeft twee beveiligingsbedrijven in de arm genomen die politieke partijen die dat willen van advies over veiligheid kunnen voorzien.

Praten over de verkiezingen kan ook in het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.