'Flinke toename flitskraken in Amsterdam'

Amsterdamse woningcorporaties maken zich zorgen over de enorme toename van kraakacties in de stad. Het afgelopen half jaar zijn tientallen woningen gekraakt door zogenoemde 'flitskraken'. Veel woningen stonden pas enkele dagen of weken leeg. Dat schrijft het Parool vrijdag.

Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, zegt er best mee te kunnen leven dat woningen gekraakt worden die langer dan een jaar leegstaan, maar nu ziet hij een geheel andere situatie. "Er zijn voorbeelden van woningen waarvan de nieuwe bewoner de sleutel al had en niet eens de kans kreeg in zijn nieuwe woning te trekken. Sommige corporaties hebben tien kraken op één dag gemeld."

Het is sinds vorig jaar lastig om de 'flitskraken' te stoppen vanwege een arrest van de Hoge Raad, waarin gesteld is dat het ontruimen van woningen op basis van artikel 429 van het Wetboek van Strafrecht niet voldoende meer is.

Om een langdurige civiele procedure te voorkomen ziet Van Harten nog wel een mogelijkheid via de rechtbank tot ontruiming over te gaan. "Daarvoor is een dossier nodig waarbij de aangifte bij de politie een belangrijk onderdeel vormt. Maar wij merken dat de politie de laatste tijd nogal terughoudend reageert op kraakmeldingen, bijvoorbeeld door geen aangifte aan te nemen." De politie spreekt dit tegen.

Van Harten heeft zijn hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer, die volgende week het wetsvoorstel Kraken en leegstand bespreekt. Als die wet wordt aangenomen, is ontruimen op basis van het strafrecht wel weer mogelijk.