Scheidsrechter Luinge moet stoppen

Roelof Luinge zou het liefste willen blijven fluiten, maar na dit seizoen is de koek voor de arbiter echt op. De leidsman kreeg vanmiddag van Gijs de Jong, competitieleider van de Nederlandse voetbalbond (KNVB), te horen dat deze een negatief advies aan de directie heeft gegeven.

Volgens De Jong heeft de technische commissie, die uit Hans Reygwart, René Temmink en Rien Koopman bestaat, een negatief advies richting de directie gegeven. Toch overheersen bij de competitieleider vooral lovende woorden. "Roelof Luinge is een kleurrijk en ervaren man, die op zijn hoogtepunt stopt. Dat is te prijzen. Natuurlijk laten we zijn afscheid niet ongemerkt voorbij gaan. De KNVB hoopt na dit seizoen nog op een andere manier van zijn kennis en expertise gebruik te maken - daar gaan we nog over praten."

Luinge is teleurgesteld om het besluit van de KNVB, maar legt zich erbij neer. "Ik heb al die jaren met veel plezier op het veld gestaan. Afscheid nemen valt me zwaar, ik was graag nog een jaar doorgegaan. De keuze ligt echter bij de KNVB en die respecteer ik."

Toch was er ook nog goed nieuws voor Luinge. Hij mag namelijk de bekerfinale, die op 25 april wordt gespeeld, in goede banen leiden. "Een aanstelling bij de bekerfinale in de Kuip aan het einde van mijn carrière is natuurlijk fantastisch."

Luinge leidde zijn eerste wedstrijd op 29 oktober 1983. Deze ging destijds tussen NAC Breda en VVV-Venlo (0-0). Sindsdien was hij verantwoordelijk voor 846 duels, waarvan 541 in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal.