VS opent jacht op Al-Awlaki

De Amerikaanse regering heeft opdracht gegeven tot de liquidatie van de radicale moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki, een Amerikaan die zich waarschijnlijk in Jemen ophoudt. Dat staat in een verslag van de Amerikaanse contraterrorismedienst dat dinsdag op internet is geplaatst.

De geestelijke wordt in verband gebracht met de kapers van de aanslagen op 11 september 2001 in New York, de schutter die het bloedbad aanrichtte op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood en de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig op eerste kerstdag vorig jaar.

Het komt zelden tot nooit voor dat toestemming wordt gegeven voor de liquidatie van een Amerikaans staatsburger. Tijdens de regering van voormalig president George Bush is dat voor zover bekend nooit gebeurd.

Al-Awlaki (38) is onlangs toegevoegd aan een lijst met doelwitten van de inlichtingendienst CIA nadat de regering een onderzoek had ingesteld naar zijn activiteiten. Dinsdag werd een verslag van de Amerikaanse contraterrorismedienst op internet geplaatst waarin werd gesteld dat Al-Awlaki een rekruteerder is geworden voor Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland en dat hij toekomstige strijders werft voor terreurdaden tegen de VS.

Al-Awlaki is geboren in de Amerikaanse staat New Mexico. Zijn ouders komen uit Jemen. De geestelijke gebruikte zijn website om moslims in de hele wereld op te roepen Amerikaanse soldaten in Irak te doden. Volgens de Jemenitische veiligheidsdienst houdt Al-Awlaki zich op in een deel van het bergachtige land dat een schuilplaats voor moslimopstandelingen is geworden.