Greenpeace blokkeert 'schip met walvisvlees'

Actievoerders van Greenpeace hebben zich vandaag in de Rotterdamse haven vastgeketend aan de trossen van een schip dat volgens hen walvisvlees vervoert. In zeven containers aan boord van de Nyk Orion zou vlees van dertien bedreigde vinvissen liggen.

Greenpeace wil dat de Nederlandse autoriteiten de lading in beslag nemen. Volgens de milieuorganisatie worden vele tonnen walvisvlees via Nederland doorgevoerd. Deze lading zou op weg zijn van IJsland naar Japan. Deze landen weigeren een verbod op walvisvaart te ondertekenen.

"Als Nederland meewerkt aan de handel, is ons land medeverantwoordelijk voor de ondergang van deze ernstig bedreigde soort", zegt campagneleider oceanen Pavel Klinckhamers. Volgens hem kan Nederland nu een voorbeeld stellen.

Update:

De zeehavenpolitie zal vandaag in de loop van de ochtend een lading walvisvlees onderzoeken aan boord van het vrachtschip. Dat heeft een woordvoerster laten weten.

"Het is op zich niet illegaal om walvisvlees te vervoeren maar daar moet een vergunning voor zijn," aldus de woordvoerster van de politie. "Maar we onderzoeken de papieren om te zien of de bewering van Greenpeace juist is."

Greenpeace stelt niet te vertrekken voordat het schip is gecontroleerd. "We zullen niet toestaan dat het schip verder vaart", aldus een woordvoerder. Greenpeace zou uit betrouwbare hoek een tip hebben gehad over de lading van het schip. De politie probeert met gesprekken de actievoerders die zich hebben vastgeketend zo ver te krijgen dat ze hun actie staken. Tot dusver heeft de politie coulant gereageerd op de aanwezigheid van de activisten.

"We kwamen hun schip, de Argus, eerder vannacht al tegen in de haven", stelde de zegsman. "Ze weigerden toen te zeggen wat hun bestemming was, terwijl ze daar eigenlijk wel toe verplicht waren." Omdat Greenpeace 'toch een serieuze groepering is', mochten ze van de politie doorvaren.