'Ambulance en brandweer kunnen niet samen'

Het integreren van brandweer en ambulancezorg is geen goed plan. Dat laat Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) weten in reactie op een voorstel van brandweercommandant Elie van Strien van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, die had geopperd dat de brandweer en ambulancezorg meer gaan samenwerken.

"Technisch gezien zou het besturen van een ambulance door een brandweerman, met de nodige opleiding en bijscholing, nog wel kunnen maar medisch en verpleegtechnisch gezien is er een wereld van verschil", meldt V&VN voorzitter Albert van Eldik. Volgens hem zijn het brandweervak en de ambulancezorg geheel eigen professies, en zijn de opleidingen en competenties van beide hulpdiensten zo verschillend dat werkzaamheden niet zomaar uitwisselbaar zijn.

"Samenwerken tijdens hulpverleningen op straat, bij ongevallen en bij complexe technische hulpverleningen zal altijd blijven bestaan. Echter, het overnemen van elkaars rollen en kwalificaties is een professionele onmogelijkheid, zowel vanuit brandweer- als vanuit ambulanceperspectief", aldus Van Eldik.