'Nederland goedkoopste vestigingsland'

Nederland is het meest aantrekkelijke Europese land voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van accountant- en adviesbureau KPMG. Elke twee jaar doet het bureau internationaal onderzoek naar de concurrentiepositie van Nederland.

De bedrijfskosten van Japan, Australië, Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland en Mexico worden in het tweejaarlijkse onderzoek hierbij onder de loep genomen.

Nederland blijkt 3,5 procent goedkoper dan bijvoorbeeld de VS. Japan en Duitsland zijn het duurst voor buitenlandse bedrijven. Mexico is het goedkoopst. Vergeleken met het onderzoek van 2008 is de concurrentiepositie van Nederland in Europa aanzienlijk verbeterd.

"Qua bedrijfsactiviteit is Nederland met name aantrekkelijk voor bedrijven die actief zijn op het gebied van research & development. Dit wordt vooral ingegeven door onze omvangrijke fiscale stimuleringsmaatregelen. Dat Nederland goed scoort in de kostenvergelijking is een belangrijk signaal naar buitenlandse bedrijven die juist in deze tijd het accent leggen op kosten als selectiecriterium bij hun locatiekeuze"
, aldus KPMG.

KPMG heeft zowel gekeken naar de kosten die een ondernemer moet maken bij het opstarten van zijn bedrijf als naar de operationele kosten over een periode van 10 jaar. Per sector zijn onder meer de kosten van energie, transport, telecommunicatie en arbeid onderzocht alsmede de fiscale kosten.


Onderzoek KPMG: Nederland meest gunstig voor buitenlandse bedrijven