Leden christelijke militie VS opgepakt

De Amerikaanse federale politie heeft gisteren en in het weekeinde negen leden van een christelijke militie opgepakt. Ze zouden in april een aanslag hebben willen plegen op de politie, om uiteindelijk een opstand tegen de overheid te ontketenen. Dat heeft minister van justitie Eric Holder gisteren bekendgemaakt.

De leden van de Hutaree-militie werden opgepakt in Michigan, Indiana en Ohio. De autoriteiten hebben bij huiszoekingen vuurwapens in beslag genomen, maar willen niet zeggen of er ook explosieven zijn gevonden. Volgens de aanklacht begon de groep in 2008 in de bossen van Michigan met gevechtstrainingen.

De veronderstelde leider van de militie, de 44-jarige David Stone, zou enkele buren die bij de politie werken als potentiële doelwitten hebben uitgekozen. De bedoeling was om een van hen te vermoorden, om vervolgens tijdens diens begrafenis een bomaanslag te plegen. Daaruit moest een confrontatie volgen, die naar Hutaree hoopte, zou leiden tot een brede opstand tegen de overheid, aldus de aanklacht.

De groep bedient zich volgens zijn website van een taal die alleen een 'bevoorrechte' groep machtig is. Zo betekent Hutaree 'christelijke krijger'. De groep citeert verschillende passages uit de Bijbel en stelt dat 'als de Antichrist komt, Jezus wil dat wij klaar zijn om onszelf met het zwaard te verdedigen en te overleven'. Wat de groep verder tegen wetshandhavers en de overheid heeft, is onduidelijk. Op de website staan geen specifieke grieven vermeld.

De aanhoudingen onderstrepen volgens de autoriteiten de gevaren van rechts extremisme, zoals bij de bomaanslag in Oklahoma City in 1995 die aan 168 mensen het leven kostte. Volgens David Cid van het Memorial Institute for the Prevention on Terrorism in Oklahoma City is de 'binnenlandse strijdbaarheid' de afgelopen twee jaar weer in opkomst. "Het gaat om onteigeningsrecht van de overheid en immigratie, en in sommige kringen blijkbaar ook de nationale gezondheidszorg", zei Cid. "Dit vergroot de woede en ongerustheid van deze mensen over hun eigen overheid."

Leden christelijke militie VS opgepakt
Leden christelijke militie VS opgepakt (Foto: Novum)