Nederlands fregat pakt weer piraten

Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp heeft weer succes geboekt in de strijd tegen piraten voor de kust van Somalië. Na eerdere aanhoudingen, waarbij onder meer gisteren twaalf piraten werden ontwapend, zijn gisteravond en vanochtend opnieuw twee piratenboten onschadelijk gemaakt.

Op 850 kilometer ten noorden van de eilandengroep de Seychellen en ongeveer 950 kilometer uit de Somalische kust ontdekte de marine een moederschip en een aanvalsboot met zeven piraten. Terwijl het fregat naderde, gooiden ze hun wapens en ladders overboord. Ze konden niet gelinkt worden aan een kaappoging en mochten vertrekken.

De piraten kregen genoeg brandstof mee om Somalië te halen. Dat gebeurde ook met tien piraten die daarna werden gevonden met hulp van een Zweeds patrouillevliegtuig. Ook deze zeerovers gooiden hun wapens en ladders zelf overboord. Twee aanvalsbootjes werden vernietigd. De piraten mochten op hun moederschip vertrekken.

De Tromp boekt de laatste tijd regelmatig successen tegen de piraten. Bijna de helft van de 131 door een EU-missie tegen piraterij in de regio ontwapende piraten, komt op het conto van de Nederlanders. Nederland hield 61 piraten aan. De Franse en de Spaanse marine grepen er ieder 35 in de kraag.

Nederlanders pakken piraten
Nederlands fregat pakt weer piraten (Foto: Novum)