Roemenen jaren de cel in voor fatale woningoverval

Vier Roemenen zijn vandaag veroordeeld voor hun rol bij het doden van een 67-jarige man uit Veenendaal in 2008. De rechtbank in Utrecht legde drie verdachten zestien jaar celstraf op en de vierde elf jaar. Hij was net meerderjarig geworden en zou een volgende rol hebben gespeeld.

De vier overvielen op 30 maart 2008 de woning van de Veenendaler. Ze bonden zijn handen en voeten vast met elektriciteitsdraad en snoerden zijn mond met stropdassen. Toen er een alarm afging, verlieten zij de woning. De overvallers merkten volgens de rechtbank wel dat het slachtoffer moeilijk ademde en hadden moeten beseffen dat hij zou kunnen overlijden.

De vier hadden het plan om de Veenendaler te beroven samen bedacht en hebben allemaal geweld gebruikt. Daarom achtte de rechtbank hen medeplichtig aan doodslag. Wie welk geweld heeft uitgeoefend, is volgens de rechters niet van belang.

Drie verdachten werden ook schuldig verklaard aan een gewelddadige overval in Amsterdam, drie dagen voor de woningoverval in Veenendaal.