'Minder JSF's dan verwacht'

Mocht het nieuwe kabinet tijdens de komende regeerperiode willen bezuinigen op Defensie, zullen er waarschijnlijk 'maar' 50 Joint Strike Fighters worden aangeschaft in plaats van de altijd beoogde 85. Ook is het sluiten van de luchtmachtbasis in Leeuwarden dan een serieuze optie volgens kenners.

Volgens bronnen is dit gebleken uit bezuinigingsplannen die komende donderdag zullen worden gepresenteerd. Vandaag zullen de zogeheten Verkenningen naar buiten gebracht worden. Hierin wordt de toekomst op lange termijn voor de krijgsmacht geschetst. Het beste is dat er niet op Defensie wordt bezuinigd aldus de conclusie van de werkgroep met Gerrit Zalm aan het hoofd.

Bij sluiting van de kleinere basis Leeuwarden zullen de Joint Strike Fighters worden geplaatst op Volkel, dan de enige basis die over is. Hier is plaats voor 70 straaljagers. Mocht Leeuwarden gesloten worden staan er wel 1500 banen op het spel. Ook de mijnendienst van de Marine loopt gevaar opgeheven te worden. Dit zou ook nog eens 500 banen kosten.