Noord-Korea dreigt: toeristen weg

Noord-Korea dreigt met "onvoorspelbare incidenten en verlies van mensenlevens" als de Amerikanen en de Zuid-Koreanen niet stoppen met het rondleiden van toeristen in de bufferzone tussen de Korea's.

Dit heeft een militaire woordvoerder van Noord-Korea vandaag gezegd. Jaarlijks bezoeken tienduizenden toeristen het laatste stukje Koude Oorlogsgrens. In de bufferzone is onder meer het dorp Panmunjom te zien waar aan het einde van de Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953 een staakt-het-vuren werd getekend. De bufferzone is een van de meest drukbezochte toeristische trekpleisters van Zuid-Korea.

Volgens de website van het Zuid-Koreaanse bureau voor toerisme "is de gedemilitariseerde zone dezer dagen een veilige bestemming die wij ten zeerste aanbevelen aan elke reiziger". Maar de noorderlingen waarschuwden vandaag: als de Amerikaanse en de Zuid-Koreaanse autoriteiten doorgaan met hun 'confrontatie' en 'misbruik' van de bufferzone, dan "leidt dit tot onvoorspelbare incidenten, met het verlies van mensenlevens incluis".