Wellink eist onderzoek naar rol Kroes

Uit een onafhankelijk onderzoek moet blijken of toenmalig Eurocommissaris voor mededingingszaken Neelie Kroes te streng is geweest voor Nederlandse banken die staatssteun krijgen. Dat eist president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink vandaag in het Financieele Dagblad.

Banken die staatssteun kregen, moesten onder druk van Kroes grote onderdelen afstoten. Anders zou het niet eerlijk zijn tegenover banken die geen staatssteun hebben gekregen.

Wellink wil duidelijk krijgen of Kroes wel genoeg heeft gekeken naar andere mogelijkheden. In het Europees Verdrag staat dat staatssteun moet worden gecompenseerd, tenzij er sprake is van een 'ernstige verstoring van de economie'. Volgens Wellink had Kroes van die uitweg gebruik moeten maken.

In de Verenigde Staten is volgens hem 'heel anders' ingegrepen. Alleen al daarom zou moeten worden nagegaan of in Brussel juist is gehandeld. Wellink wijst er op dat de rol van ministers van financiën en toezichthouders ook wordt onderzocht.

Wie het onderzoek moet doen, is nog de vraag. Het Europees Parlement kan getuigen niet dwingen te komen en kan hen ook niet onder ede horen. De Tweede Kamer kan dat wel. Desnoods moeten nationale onderzoekers Kroes oproepen, stelt Wellink. Dat zou dan gedaan kunnen worden door de commissie-De Wit, die het ontstaan van de crisis in Nederland onderzoekt.