Tweede Kamer wil jeugdgevangenissen hergebruiken

De Tweede Kamer wil vrijwel unaniem dat drie jeugdgevangenissen gerecycled worden. Het CDA vind dat jongeren die veroordeeld zijn voor ernstige overlast opgesloten kunnen worden in de gevangenissen, terwijl de PvdA denkt aan behandeling van jongeren met een licht verstandelijke handicap die terecht dreigen te komen in de misdaad. De SP wil helemaal geen sluiting en stelt voor om de gevangenissen in te zetten voor de opvang van asielzoekers en slachtoffers van mensensmokkel of loverboys, alsmede voor gesloten jeugdzorg. De VVD tenslotte vind dat sluiten van de gevangenissen weggegooid geld is.

Morgen zal demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zijn voornemen om de gevangenissen voorlopig te sluiten met de Tweede Kamer bespreken. Jongeren plegen de laatste jaren minder vaak ernstige misdaden, en sinds kort zitten er ook geen jongeren meer die eigenlijk onder jeugdzorg vallen.

Volgens Coskukn Çörüz (CDA) zouden veroordeelde relschoppers, zoals uit Gouda, Culemborg en Hoek van Holland, hier opgesloten kunnen worden. Ook zouden er jonge daklozen en drugsverslaafden opgesloten worden en geholpen kunnen worden. Lea Bouwmeester (PvdA) wil dat de jongeren met een laag IQ geholpen worden in de jeugdinrichtingen. Geld dat overblijft, kan worden doorgesluisd naar de AWBZ, waar de opvang van licht verstandelijk gehandicapten is ondergebracht.