PVV voorstander van splitsing euro

Naar aanleiding van de financiële problemen van Griekenland zei PVV-Europarlementslid Barry Madlener vandaag dat hij een splitsing van de euro in een Noord-Europese en een Zuid-Europese munt wel ziet zitten.

Economen praten al langer over de voor- en nadelen van de zeuro, oftewel de zuidelijke euro. Madlener trekt een vergelijking met Amerika: "Amerika is een land met alleen maar Amerikanen. Daar kun je een eenheidsmunt hebben. Maar Europa heeft niet alleen maar Europeanen; we hebben veel onderlinge verschillen".

Afgelopen maandag kwamen de Eurolanden, waaronder Nederland, samen om te overleggen hoe Griekenland het beste geholpen kan worden. "Daardoor loopt de Nederlandse belastingbetaler indirect toch risico. En op lange termijn kan dat niet goed gaan", zegt Madlener. "Griekenland, Spanje, Italië en Portugal hebben een andere handelsbalans dan de Noord-Europese landen. Ze moeten de koers daarom met een eigen munt kunnen aanpassen".

De PVV'er zou niet verbaasd opkijken als straks de Grieken hun eigen drachme weer terug willen. Door een sterke devaluatie van de munt zou Griekenland dan minder ingrijpend hoeven te bezuinigen.