Marokkanen gaan voor Cohen

Volgens de voorzitter van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) Farid Azarkan zullen veel Marokkanen van de eerste generatie eerder op de PvdA te stemmen nu Cohen de rol van lijsttrekker op zich heeft genomen. Cohen zou veel meer een staatsman zijn dan Wouter Bos. Azarkan: "In deze groep is er behoefte aan een man met de statuur van Kok en Den Uyl." Hij vermoedt ook dat Cohen voor meer binding zal zorgen dan Bos, want: "Cohen is minder zakelijk dan Bos en brengt bovendien zijn ervaring van de straat mee."

Hij verwacht een spannende strijd op 9 juni wanneer de verkiezingen worden gehouden. "Ik verwacht dat veel mensen een strategische stem zullen uitbrengen op een partij die fatsoenlijk met mensen omgaat. Misschien dat mensen die D66 en GroenLinks wilden stemmen door Cohen toch overstappen naar de PvdA", zo zegt Azarkan.

Vertrek Cohen betreurd
De Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam betreurt het vertrek van Cohen uit de hoofdstad. Dit zegt onderzoekster Nadia Bouras die voor haar proefschrift de migratie van Marokkanen naar Nederland onder de loep neemt. Zelf is ze blij dat Cohen de overstap naar Den Haag maakt. Op die manier kan hij voor het hele land veel gaan betekenen. "Zijn toon en voorkomen worden geprezen, hij is een verademing in het politiek geweld", aldus Bouras.

Volgens Bouras wordt in haar omgeving Eberhard Van der Laan gezien als de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Bouras: "Ik hoor zijn naam vaak dezer dagen. Gezien zijn achtergrond wordt hij door veel Marokkanen gezien als een goede opvolger."

Op het forum is er ook een discussie over dit onderwerp!