Bedreiging familie Uruzgan-gangers

Familieleden van militairen die zijn uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan worden bedreigd. Dat staat in een blad voor onderofficieren waaruit De Telegraaf vandaag citeert.

"Wekelijks komen meldingen binnen van militairen of hun relaties over mogelijke bedreigingen aan hun adres per telefoon, e-mail, chat of sms", schrijft een adjudant die is belast met veiligheid. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat er bedreigingen binnenkomen, maar stelt dat het dan nog de vraag is of deze met de uitzending van de militairen te maken hebben of in de privésfeer liggen.

Volgens Defensie komen bedreiging die met het werk te maken hebben niet erg vaak voor. Familie van een militair heeft een tijdje ondergedoken gezeten op een kazerne, maar dat voorval dateert van drie jaar geleden, zegt de woordvoerder. Ook de andere voorbeelden die in het artikel in het blad worden genoemd, zijn van een paar jaar geleden. Zo troffen familieleden van een Uruzgan-ganger een doodskist aan in hun tuin. Over de achtergrond van de bedreigingen kon Defensie niets zeggen.