VN-chef: humanitaire ramp dreigt in Gaza

Als Egypte erin slaagt de smokkeltunnels onder de grens met de Gazastrook te blokkeren kan dat een humanitaire ramp in het kustgebied tot gevolg hebben. Daar heeft de VN-chef voor humanitaire aangelegenheden, John Holmes, gisteren voor gewaarschuwd.

De tunnels zijn van groot belang voor de toevoer van voedsel, medicijnen en andere goederen, aldus Holmes. "Als de tunnels worden geblokkeerd, hoe onwenselijk ze ook zijn, en hoe onwenselijk het effect op de samenleving en economie van Gaza ook is, wordt de situatie zonder de tunnels volledig onhoudbaar."

Gedacht wordt dat de tunnels ook gebruikt worden voor het smokkelen van geld en wapens naar Hamas, dat in Gaza aan de macht is. Om die reden zegt de Israëlische regering de tunnels te willen sluiten.

Egypte heeft langs zijn grens met de Gazastrook een hek opgeworpen en versterkt het grensgebied door grote metalen platen in de grond aan te brengen om de smokkeltunnels te blokkeren.

Holmes roept echter op tot het opheffen van de blokkade van Gaza. "Wat de mensen in Gaza willen zien is het openen van de versperringen (...) niet alleen om goederen door te laten maar ook voor mensen, omdat zij wonen (...) in een grote openluchtgevangenis." Hij zei het 'frustrerend' te vinden dat er bijna geen sprake is van wederopbouw in Gaza. Dat komt door de blokkade, die werd ingesteld na de korte oorlog in Gaza begin 2009. Die kostte dertien Israëliërs en bijna veertienhonderd Palestijnen, onder wie vele burgers, het leven.

Israël zegt de opheffing van de blokkade niet te overwegen, voordat sergeant Gilad Schalit is vrijgelaten. Schalit werd in 2006 door Palestijnse strijders ontvoerd en wordt door Hamas vastgehouden.

Holmes zei dat de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot de vrijlating van Schalit en erop hebben aangedrongen dat hij wordt behandeld volgens de regels van de Geneefse Conventie. "Maar het verband tussen dit en het lot van anderhalf miljoen Palestijnen in Gaza lijkt ons niet al te redelijk", voegde hij eraan toe.