'Seks in zorg niet normaal'

Seksuele handelingen door verplegend personeel in de zorg zijn niet normaal. Dat is de boodschap die beroepsorganisatie Nu'91 wil uitdragen in een campagne die morgen van start gaat. Directe aanleiding voor de campagne was een klacht van een studente Verpleegkunde die door een cliënt gevraagd werd hem af te trekken.

De 24-jarige studente liep mee met een van de zeven verzorgers van de man, die alleen zijn ogen en mond kan bewegen. De man gaf aan dat de andere verzorgers hem zouden helpen met seksuele diensten en ze zag hoe de man na een wasbeurt werd afgetrokken. Toen ze aangaf dat zij dat niet wilde, zei de man dat ze ongeschikt was voor de zorg.

Volgens Nu'91 gaat het om een bekend probleem, maar is het een goede gelegenheid om aandacht te vragen voor de grenzen van verpleegsters. De studente heeft aangifte gedaan en justitie heeft aan de beroepsvereniging gevraagd meer voorbeelden te verzamelen.

Veel zorgverleners zouden zich nu in het nauw gedreven voelen. Met de campagne moet het probleem bespreekbaar worden, zegt een woordvoerder. "Een verpleegster vertelde een keer dat sommige cliënten zich gedragen als een soort loverboys. Daardoor zou ze zich rot voelen als ze niet aan de seksuele vraag voldeed."

Het is volgens Nu'91 niet de bedoeling om de behoeften van de patiënten en cliënten te ontkennen. "Als medewerkers om seksuele handelingen wordt gevraagd, kunnen ze ook doorverwijzen naar gespecialiseerde bureaus hiervoor. De vraag is geen probleem, maar het is niet zo dat zorgpersoneel zich daar zelf mee bezig moet houden."

De vereniging gaat informatie over de kwestie op haar site zetten en verspreidt posters en flyers voor de campagne 'Hier ligt mijn grens'. Ernstige meldingen worden doorgespeeld aan justitie.