TROS weigert pers bij Songfestival

De TROS weigert een groot aantal journalisten die voor het Songfestival naar Oslo af willen reizen. De organisatie heeft vrijwel alle persaccreditaties afgewezen omdat de aanvragers zich negatief uitgelaten hebben over Sieneke en het Songfestival. Met andere woorden wil de TROS dus kunnen bepalen wat de pers naar buiten brengt vanuit Oslo.

In een email van de TROS aan alle geweigerde journalisten staat een verklaring voor de keuze om vrijwel de gehele Nederlandse pers te weigeren: “Het is voor zowel Sieneke als de TROS de eerste keer en we willen Sieneke ook beschermen zodat ze niet door 30 camera’s geïnterviewd wordt straks in Oslo”. De directie van de omroep heeft besloten om ‘het aantal geaccrediteerde journalisten sterk te beperken’. Vorig jaar mochten er nog ruim 60 journalisten met de NOS mee op reis naar het Songfestival.

Extra zuur is nog wel dat veel van de aanvragers al hotels en vliegreizen geboekt hebben voor het Songfestival. Dit op aangeven van de TROS die in een eerdere mail alvast de volledige informatie voor pers meestuurde. Informatie over de show, hotels en zelfs pendelbussen voor pers. Persvoorlichtster Birgit Jansen van de TROS: "Het is hartstikke vervelend voor die mensen, maar wij hebben altijd gezegd dat ons het recht is voorbehouden om te weigeren."

Op twee kranten, TV-Gelderland, de redactie van de Songfestival-website van de TROS en een fotograaf van persbureau ANP na, mag er geen Nederlandse pers naar Oslo. Shalalie shalala, shalalie shalala.