Taliban strijdt met andere islamitische groepering

Bij vuurgevechten tussen Talibanstrijders en een andere islamitische groepering zijn sinds gisterenochtend minstens vijftig doden gevallen. De groepen vechten over de controle over verschillende dorpen in het noordoosten van Afghanistan. Het gaat om een gebied waar de overheid nauwelijks controle heeft.

De gevechten gingen vandaag door. De strijders gebruiken zware machinegeweren en raketwerpers, zei de gouverneur van de provincie Baghlan. Volgens de politie gaat het om een machtsstrijd tussen de Taliban en militanten van Hezb-e-Islami, die trouw zijn aan krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.

Gewapende conflicten tussen islamitische groeperingen die tegen de regering zijn komen zelden voor. Maar de verschillende groeperingen hebben wel hun eigen plannen. Geweldloze strijd om de macht is daarom niet ongewoon.

Bij de gevechten zouden 35 militanten van Hezb-e-Islami en 15 strijders van de Taliban zijn omgekomen. De politie is ter plaatse gegaan om gewonde burgers te helpen. De agenten zijn het gebied zelf nog niet ingegaan. Wel staan ze klaar met mobiele ziekenhuizen om te helpen, zegt een politiefunctionaris.

De aanleiding voor de gevechten is niet duidelijk. Ze gingen gisteren de hele dag door en zijn vanochtend hervat. Volgens de politiefunctionaris gaan er geruchten dat de Talibanstrijders een dorp waren binnengegaan dat door Hezb-e-Islami wordt bestuurd. Sindsdien zouden de gevechten zich richten op vijf of zes dorpen.