Demonstraties in Engeland om Fitna

Voor- en tegenstanders in Engeland hebben demonstraties aangekondigd rond de komst van PVV-leider Geert Wilders. De politicus bezoekt het land vandaag om zijn anti-islam film 'Fitna' te laten zien.

De zelfbenoemde 'anti-jihad' beweging English Defense League heeft een mars ter ondersteuning van Wilders gepland. De groepering Unite Against Facism heeft een tegendemonstratie aangekondigd.

Het is niet de eerste keer dat Wilders het land bezoekt. In februari vorig jaar probeerde hij ook naar het land af te reizen, ondanks dat de autoriteiten te kennen hadden gegeven dat hij niet welkom was omdat hij een gevaar zou vormen voor de openbare orde. Op de Londense luchthaven Heathrow werd hij teruggestuurd. Een Britse rechter oordeelde later dat Wilders de toegang niet had mogen worden ontzegd.

In oktober vertrok Wilders daarom opnieuw, wederom op uitnodiging van parlementslid lord Malcolm Pearson. Hij moest toen een persconferentie voor het Britse parlement schrappen omdat die werd verstoord. Een kleine groep bebaarde islamieten in camouflagepakken riep leuzen als 'allahu akbar'.