SGP noemt ordeverstoring Sint-Jan 'crimineel'

Het kabinet moet 'krachtig afstand nemen' van de actievoerende homo's en sympathisanten die gisteren de mis in de Sint-Jan van Den Bosch verstoorden. Dat vindt de SGP. Volgens Tweede Kamerlid Kees van der Staaij is sprake van een 'criminele actie'.

De mis werd gisteren verstoord omdat bisschop Antoon Hurkmans vindt dat homo's niet ter communie mogen gaan. Toen dat tijdens de mis nog eens duidelijk werd gemaakt, verlieten veel homo's de kerk met veel protest. De actie volgde op een incident in Reusel. Pastoor Luc Buyens weigerde een prins carnaval de hostie, omdat hij homoseksueel is.

Van der Staaij bestempelt de gebeurtenissen van gisteren als 'crimineel' en wil dan ook weten of het Openbaar Ministerie van plan is om actie te ondernemen. Het orthodox-protestantse Kamerlid verwijst naar een artikel uit het wetboek van strafrecht dat expliciet gaat over het verstoren van kerkdiensten.

De actie van gisteren krijgt de komende weken een vervolg. De SGP wil weten wat de mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. "Het kabinet moet daarom snel reageren", aldus Van der Staaij.