IraniŽrs boos op Haagse Hogeschool

Iraanse studenten in Nederland hebben de Haagse School om opheldering gevraagd. De ambassade van Iran huurde de school vorige week om de Iraanse revolutie te vieren. Die leidde in 1979 tot de stichting van de islamitische republiek en de vlucht van de sjah.

"Met de Iraanse revolutie is alle ellende voor ons begonnen", zegt een Iraniër, die inmiddels al bijna dertig jaar in Nederland woont. "Onbegrijpelijk dat de Haagse Hogeschool haar gebouw dan voor zo'n feestje verhuurt. Ik kan mij de woede van de studenten goed voorstellen." "Terwijl Nederland de officiële uitnodiging voor die feestelijkheden afslaat, verhuurt een door de overheid gefinancierde instelling haar gebouw aan de ambassade!", zegt de Iraanse student Pehman Salim van het studentenplatform Iranian Progressive Youth. "Wij willen van het college van bestuur opheldering."

Het schoolbestuur betreurt het dat de studenten zijn gekwetst en zegt in de toekomst beter te kijken aan wie en waarvoor het gebouw wordt verhuurd. De school kwam december ook al in het nieuws, toen het besloot om geen kerstboom in de centrale hal te plaatsen. Dit werd gedaan zodat het internationale karakter en de diversiteit beter werden benadrukt.