Trainingskamp opgerold in Atjeh

Een paramilitair trainingskamp in Atjeh waar de Indonesische politie deze week een inval deed werd gerund door een afsplitsing van de terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Dat heeft een terreurexpert vandaag gezegd. Het zou voor het eerst zijn dat in Atjeh een trainingskamp van Jemaah Islamiyah is ontdekt.

Bij de eergisteren uitgevoerde inval werden vier personen gearresteerd. Zo'n vijftig gewapende militanten zouden de jungle in zijn gevlucht. De vier arrestanten worden nog verhoord.

Volgens Al Chaider, als terreurexpert verbonden aan een universiteit in Atjeh, werd het kamp gerund door de Tandhim Qaidatul Jihad, een afsplitsing van Jemaah Islamiyah (JI). Hij zegt dat militanten uit Java na de tsunami van december 2004 naar Atjeh zijn getrokken en daar een terreurnetwerk hebben opgebouwd.

"Ze hebben zich afgescheiden van JI, omdat JI stilligt. Het heeft geen macht". aldus Chaider. Volgens hem bereidde de groep een aanslag voor, maar niet in Atjeh. "Ze trainen en de gebruikelijke doelwitten zijn Jakarta en Bali."

De politie nam bij de inval bajonetten, geld en legeruniformen in beslag, plus dvd's over de aanslagen die in 2002 op Bali aan 202 mensen het leven kostten.