Kemkers: "Heb enorme fout gemaakt"

Na het incident met het foute wisselen van baan door Sven Kramer tijdens de tien kilometer schaatsen op de Olympische Spelen in Vancouver geeft Gerard Kemkers toe dat hij een enorme fout heeft gemaakt. De coach legt de schuld volledig bij zichzelf.

"Sven bouwt zijn race keurig op, hij zit goed in zijn ritme. Ik begin hem informatie te geven die van verschillende aard is. Je kan het rondebord aangeven, je kan het schema met Lee aangeven. Ik had een whiteboard liggen waar ik wat dingen opschrijf. Normaal doet dat iemand voor mij, in dit geval niet omdat daar niemand bij kan komen. Dus ik keer mij naar de boarding en ik schrijf op wat ik op moet schrijven op dat moment. Dat is het verschil met Lee."

"Ik kijk weer terug naar de baan en zie Sven helemaal aan de buitenkant zitten, zeg maar onder de coaches rijden waardoor in mijn gedachten het idee is 'ok, hij wisselt zo naar de binnenbaan'. Dat wist ik niet helemaal zeker en ik kijk over zijn schouders waar Skobrev zit en voor mijn gevoel zat hij in de binnenbaan van die bocht. Dat was mijn observatie op dat moment dus ik denk 'ok, die gaat naar de buitenbaan'. En toen schreeuwde ik 'Sven, binnenbaan'. Op het laatste moment doet hij dat, en dan realiseer je je redelijk vlot daarna, wanneer je Skobrev ook die binnenbaan in ziet gaan en je ziet een rondetijd van 27-nog-iets, dat je een enorme fout gemaakt hebt."

Op de vraag waarom hij toch doorging alsof er niets aan de hand was, antwoordde de coach: "Je wordt overmand met een heleboel emoties op dat moment die je niet kan overzien, maar Sven moet nog wel acht, negen, tien rondjes rijden, ik weet niet eens hoeveel nog. Hij zit alleen in die baan en hij moet wel weten waar hij aan toe is. Ik wilde op z’n minst dat hij die race goed uitreed en dat hij het gevoel had dat hij voor een winnaarstijd reed. Als een echte kampioen naar die streep. Dus heb ik m’n toneelstukje, want dat werd het op dat moment, voortgezet."