Leger Niger zet omstreden president af

In het Afrikaanse land Niger lijkt het leger een geslaagde coup te hebben gepleegd. De nationaal en internationaal omstreden president Mamadou Tandja is volgens militaire bronnen opgepakt en zou in een legerkazerne net buiten de hoofdstad Niamey worden vastgehouden.

In een verklaring op de staatstelevisie zei een zegsman van de coupplegers dat de grondwet van Niger buiten werking is gesteld en alle staatsinstituties zijn ontbonden. De grenzen zijn gesloten en er is een avondklok ingesteld. De muiters zouden worden geleid door een kolonel, ene Adamou Harouna.

De groep onder zijn aanvoering noemt zichzelf de Opperste Raad voor Herstel van Democratie. Gisteren bestormden de coupplegers het presidentieel paleis in Niamey, toen daar het kabinet vergaderde. Volgens een Franse diplomaat heeft Tandja's eigen presidentiële garde meegedaan aan de staatsgreep, die aan zeker drie mensen het leven zou hebben gekost.

De 71-jarige Tandja is al meer dan tien jaar aan de macht. Vorig jaar ontbond hij het parlement en het constitutioneel hof. Sindsdien is Niger internationaal geïsoleerd.