China boos over Obama met dalai lama

China heeft de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Tibetaanse dalai lama scherp veroordeeld. De Amerikaanse ambassadeur in Peking is op het matje geroepen en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor "ernstige schade" in de onderlinge betrekkingen.

Obama heeft de dalai lama gisteren ontvangen in het Witte Huis. Om China niet extra voor het hoofd te stoten, was het gesprek achter gesloten deuren en was er na afloop geen gezamenlijke persconferentie. Maar een ontmoeting tussen de geestelijk leider en regeringsvertegenwoordigers kan steevast rekenen op felle kritiek van China.

China ziet de dalai lama, die zegt te streven naar zelfbestuur voor Tibet, als leider van het verzet in de Chinese provincie. De ontmoeting van de Amerikaanse president met de geestelijk leider "schond de herhaaldelijke acceptatie van de Amerikaanse regering dat Tibet deel uitmaakt van China", liet een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten. "De Verenigde Staten moeten onmiddellijk stappen nemen om de schadelijke effecten van het gesprek weg te werken", stelde de zegsman.