Politieheld 9/11 achter tralies voor fraude

De voormalige politiechef van New York Bernard Kerik, die faam verwierf tijdens de aanslagen van 11 september 2001, is veroordeeld voor corruptie, belastingfraude en het voorliegen van Witte Huis-medewerkers.

Een federale rechter legde hem gisteren vier jaar celstraf op, meldden Amerikaanse media. De 54-jarige Kerik was na de aanslagen op de twee torens van het World Trade Center bekend geworden om zijn moedige en kordate optreden. "Het feit dat meneer Kerik die erkenning voor zijn persoonlijk gewin heeft misbruikt, vormt een zwarte vlek op zijn ziel", zei rechter Stephen Robinson.

De 'held van 11 september' werd in 2004 door de toenmalige president George Bush als minister van Binnenlandse Veiligheid genomineerd. Een week later trok Kerik zijn kandidatuur zelf terug, toen zijn eerste misstappen bekend werden. Kerik verschafte onder andere werk aan een illegale immigrante als kindermeisje. Later loog hij de regering voor en vervalste hij persoonlijke aangiftes om de verduistering van belastinggelden te dekken en de regeringsfunctie in de wacht te kunnen slepen. In november had Kerik de beschuldigingen deels toegegeven.

Toen al werd bepaald dat hij 188.000 dollar (ongeveer 138.000 euro) aan de staatskas moet terugbetalen.