Kou treft horeca dubbel in buidel

Horecaondernemingen worden hard getroffen door het winterweer. Door de kou blijven klanten liever thuis en tegelijk zijn de stookkosten hoger. De omzet van de horeca liep mede daardoor met 3,5 procent terug in het vierde kwartaal, concludeert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland vandaag uit een peiling.

De kou is echter niet de voornaamste reden dat de omzet terugloopt. Nog steeds worden de crisis en het rookverbod als de grootste boosdoeners gezien. De omzet daalt sinds halverwege 2008, toen het rookverbod en de crisis hun intrede deden. Uit onderzoeken die minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft laten uitvoeren blijkt overigens dat er geen verband is tussen het rookverbod en de dalende omzet.

De omzet liep het hardst terug bij hotels (-5,6 procent) en restaurants (-4,8 procent). Ook werden ondernemers in grote steden zwaarder getroffen dan ondernemers in de rest van het land. Wel hebben ze plannen om het tij te keren. Besparen op stookkosten is een van de meestgenoemde maatregelen.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een omzetdaling van een kleine een procent ten opzichte van vorig jaar verwacht.