Bankieren tot 20 procent duurder

Niet alleen bonussen voor bankiers gaan weer flink omhoog, maar ook de kosten voor de consument om te bankieren. De grote banken in Nederland berekenen sinds januari tarieven die tot wel 20 procent liggen dan in 2009, zo bericht financieel nieuwszender RTL Z.

Vooral de ABN Amro van Gerrit Zalm valt op met de tarieven voor 2010. De staatsbank heeft de prijs voor een eenvoudige betaalrekening met 20 procent verhoogd. Nu betalen ABN Amro-klanten 18 euro per jaar tegenover 15 euro in 2009. Opvallend is dat klanten die voor 2005 lid geworden zijn van ABN Amro nu ook jaarlijks 18 euro moeten gaan betalen. Dit was voorheen gratis.

De grootste bankverzekeraar van Nederland, ING, drukt er dit jaar een prijsstijging van 11 procent door over betaalrekeningen. Per kwartaal zijn ING-klanten nu 3,45 euro kwijt in plaats van 3,10 euro over 2009.

Een woordvoerder van ING benadrukt echter dat de bank met dit kwartaalbedrag nog altijd de goedkoopste is. Wel zal pinnen buiten het eurogebied 25 procent duurder worden bij ING. Dit was voorheen 0,8 procent over een gepind bedrag, nu is dat 1 procent.

Bij de Rabobank zullen de tarieven voor eenvoudige betaalrekeningen gering stijgen met ongeveer 1,3 tot 2,6 procent. Wel zullen Rabobank-klanten 39 procent meer moeten gaan betalen over een Rabo Betaalrekening met creditcard.

De idealistische bank Triodos verhoogt de tarieven met 9 procent. ASN Bank liet de tarieven wel ongewijzigd, net als haar moederbedrijf SNS Reaal.

Bekijk de volledige tariefwijzigingen van de meeste Nederlandse banken via de website van RTL Z (PDF).

Vooral bankieren bij ABN Amro en ING fors duurder