Politie vindt miljoen euro in witwasonderzoek

De politie heeft bij een witwasonderzoek ruim een miljoen euro aan contant geld, sieraden en zeven dure auto's in beslag genomen. Gisterochtend zijn in het kader van het onderzoek vijf verdachten aangehouden in Amsterdam en Diemen. Ondertussen heeft de Nationale Recherche in een parallel onderzoek naar drugssmokkel en ondergronds bankieren gisteren twee Pakistanen van 50 en 45 jaar opgepakt.

De vijf verdachten die zijn aangehouden voor witwassen zijn tussen de 24 en 42 jaar oud. Zij zijn in een cel gezet. Het onderzoek naar de witwaspraktijken werd opgestart na meldingen over ongebruikelijke transacties. De politie verrichtte op zeven locaties in Amsterdam en Diemen onderzoek. Op twee plekken werd in totaal ruim een miljoen euro gevonden. Het onderzoek duurt volgens de Amsterdamse politie voort.

Tijdens het onderzoek op een van de locaties werd samengewerkt met rechercheurs van de Nationale Recherche voor het onderzoek naar harddrugshandel en ondergronds bankieren. In dit onderzoek is in november al eens in Amsterdam een geldkoerier met honderdduizend euro op zak aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten in deze zaak is gisteren beslag gelegd op 45 duizend euro contant geld, administratie en mobiele telefoons. De Nationale Recherche stuitte op het ondergronds bankieren tijdens een onderzoek naar de smokkel van heroïne vanuit Nederland naar Engeland. De Nationale Recherche vond op 9 december tijdens dit onderzoek in een woning in Almere 32,5 kilo heroïne.

Destijds werden drie verdachten in Nederland en een in Engeland opgepakt. De verdachte die in Engeland werd aangehouden is vorige week overgeleverd aan Nederland. De vier verdachten zitten sinds hun aanhouding vast. De twee Pakistanen die gisteren zijn aangehouden, moeten morgen voor de rechter-commissaris verschijnen.