Vliegende schotels blijken verzinsel te zijn

Helaas believers (inclusief jullie favoriete nieuwsposter), maar vliegende schotels blijken nep te zijn. De term 'vliegende schotel' blijkt namelijk te zijn gebaseerd op een communicatiefout tussen een luchtmachtpiloot en journalisten.

Ruim zestig jaar geleden, op 24 juni 1947, vloog voormalig WO2-piloot Kenneth Arnold in de buurt van Mount Rainier in de Amerikaanse staat Washington toen hij een keten van negen halvemaanvormige objecten zag vliegen. Ze vlogen door de lucht als schoteltjes, zo rapporteerde hij. "Vliegende schotels", schreven de verslaggevers ten onrechte.

De uitdrukking 'vliegende schotels', waarmee wordt verondersteld dat het voorwerp rond is als een schotel, verspreidde zich echter al snel over de aardbol. Hierop regende het meldingen van mensen over de hele wereld die meenden net als Arnold een vliegende schotel te hebben gezien. De technische beschrijving die de piloot gaf, is echter zelden weer genoemd.

Andere onderzoekers plaatsen de waarneming in de historische context van het na-oorlogse kernwapenprogramma. Deze activiteit zou in theorie buitenaardse aandacht moeten trekken. Het plutonium voor deze bommen lag opgeslagen ten oosten van Mount Rainier.

"Als de omgeving zou worden bewaakt, dan zou het logisch zijn geweest als deze dingen aan de oostkant van de berg vlogen toen Arnold ze zag", aldus ufoloog Easter. Op deze manier zou de radar hen namelijk niet hebben opgemerkt.